Patanjali

Joga bola spomínaná už v starovekých védach. Védy sú najstraršie texty, ktoré sú dnes známe. Neskôr sa spomínala aj v ďalších textoch, ktoré vznikali v neskoršom období (Upanishady, Purány, Vedanti). Jednými z najdôležitejších textov, ktoré sa dnes považujú za základ jogy sú tzv. joga sútry, ktorých autorom je určitý Patanjali.

 

Neexistujú presné zápisy či reálne existoval, alebo je to len nejaká mýtická bytosť. Keďže poznáme iba jeho meno, je ťažké aj nájsť nejaké záznamy o jeho narodení. Meno Patanjali bolo v tom období v Indii podobné ako na Slovensku Ján alebo Peter. Niektorí idú v úvahách tak ďaleko, že predpokladajú, že tieto zápisky, ktorým hovoríme joga sútry, napísal Ježiš alebo nejaký učeník, a že boli prinesené do Indie.

 

Keďže existuje teória, že Ježiš pred tým, než sa vrátil do Palestíny, žil v Indii a tam skúmal budhizmus a jogu, takéto úvahy neprekvapujú. Každopádne, joga sútry existujú, vieme že pochádzajú plus mínus 200 až 500 rokov pred alebo po Kristovi a sú považované za základ jogy. Joga sútry sú písane vo forme aforizmov. Je ich 196. Sútra znamená šiť, čiže našívame ich na seba, teda nadväzujú na seba. Sú rozdelené do štyroch kníh.

1. Samadhi Pada - Samadhi sa môže preložiť ako osvietenie alebo ako vyrovnané vedomie. Milý Patanjali nám hneď na začiatku vysvetľuje, čo to je, aby sme vedeli prečo sa snažiť.

2. Sadhana Pada - Sadhna znamená prax a v tejto časti nájdeme konkrétny návod ako na to.

3. Vibhuti Pada - V tretej časti sú popísané moci (Sidhi), aké získame pri pravidelnej praxi.

4. Kaivalja Pada - Osamostatnenie alebo vyslobodenie.

Pada znamená noha alebo v tomto kontexte krok. Aké kroky je potrebné urobiť, aby sme sa dostali k svojmu cieľu.

 

Prvá joga sútra znie: “Atha yoga anushasanam”. V preklade - Joga začína teraz. Teraz vám budem písať o joge. Alebo joga začína pre teba teraz, lebo toto začínaš čítať. Alebo joga je teraz, keď vnímaš prítomný okamih.

Druhá joga sútra sa považuje za najdôležitejšiu: “Yogas citta vrtti nirodhah”. Toto sa môže preložiť ako Joga je ovládnutie mysle, ale Joga zastavuje neustále točenie našej mysle. Sú učitelia, ktorí hovoria, že toto stačí vedieť a potom už len praxovať.

 

Zo 196 veršov (predovšetkým z druhej knihy) je vytvorená takzvaná osem stupňová joga. Je to niečo ako cesta, ktorú by mal človek zvládnuť, aby dosiahol osvietenie. V minulosti som hovorila, že by to mal zvládnuť každý správny jogín. Našťastie som prestala ľudí deliť na jogínov a nejogínov, správnych a nesprávnych.

 

8 stupňová cesta vyzerá takto:


1. Yama - kontrola nášho správania navonok, čiže k druhým ľuďom.

Poznáme 5 Yam:

 Ahimsa (nenásilie)

 Satya (pravdovravnosť)

 Asteya (nekradnúť)

 Brahmacharya (zdržanlivosť)

 Aparigraha (nelipnutie)

 

2. Niyama - správanie sa k sebe samému.

Aj Niyam je 5:

 Saucha (čistota)

 Santosha (spokojnosť)

 Tapas (vnútorný oheň)

 Svadyaya (sebapoznanie)

 Ishvara Pranidhana (dôvera)

 

3. Asana (jogové pozície)

4. Pranayama (dychové techniky)

5. Pratyahara (obrátenie zmyslov do vnútra)

6. Dharana (koncentrácia)

7. Dhyana (meditácia)

8. Samadhi (osvietenie)

 

Jeden z možných prekladov mena Patanjali je “Banka múdrosti” alebo “Banka poznania”. Do banky, ktorú poznáme, by bolo najlepšie, keby sme nešli nikdy, ale už keď tam ideme, tak väčšinou ak naozaj niečo potrebujeme vyriešiť. A keď potrebujeme vyriešiť nejakú inú vec, tak môžeme siahnuť po Patanjaliho múdrostiach a nájsť riešenie svojho “problému”.