Joga prepája telo, myseľ a ducha

Začiatok jogy sa odhaduje v období spred 5000 rokov. V minulosti sa o nej písalo málo a tajne. Keď sa začala rozširovať do západných krajín, začali vznikať rôzne systémy jogy, o ktorých dnes existujú popísané veľké počty kníh a textov prístupné verejnosti aj na internete. Niektoré druhy jogy dávajú prednosť meditácii, iné dychu, ale v modernom svete je to najčastejšie o fyzickom cvičení.

Ľudia sa dnes rozhodujú praktikovať jogu z rôznych dôvodov. Niekto chce dosiahnuť väčšiu flexibilitu a vitalitu tela, alebo sa chce zbaviť bolesti chrbta, iní chcú upokojiť svoju myseľ a odpútať sa od každodenných starostí, kým niektorí hľadajú vlastné hĺbky v tichu meditácie.

Jeden z najznámejších druhov jogy sa nazýva Hathajoga. V Hathajoge sú zastúpené cvičenia, ktoré posilňujú celé telo, pomáhajú rozvíjať pocit rovnováhy a flexibility, ako aj vedomie tela a koncentráciu mysle. Do Hathajogy sú zapojené aj dychové cvičenia, ktorými môžeme pracovať s energiou, uvoľniť myseľ a vyrovnať viaceré telesné funkcie.

Joga zjednocuje telo, myseľ a ducha, takže sa môže považovať za spirituálnu disciplínu. To však neznamená, že človek musí meniť svoje náboženské presvedčenie aby sa venoval týmto technikám. Cieľom jogy je návrat k prírodnému, uvoľnenému a vedomému stavu ducha a tela.

Joga prináša veľa výhod mladším ako aj starším ľuďom, chorým aj zdravým, veriacim aj tým bez vierovyznania.

O joge môžete dnes nájsť veľa informácií na internete, boli vydané množstvá kníh, všetky techniky a zvlášť tie náročnejšie sa však na začiatku doporučujú robiť pod odborným vedením a rešpektujúc vlastné možnosti a hranice.

Moderný človek sa len ťažko dokáže zbaviť stresu, ktorý prináša bežný život. Predsa však existuje riešenie - pravidelným stiahnutím vedomia z vonkajšieho hlasného a zrýchleného sveta, uvedomovaním si vlastného tela a vnútorných tichých úrovní, môže získať harmóniu, ktorú potom dokáže prenášať do svojho každodenného života a zvládať aktivity, ktoré ho čakajú.