Joga

Kde bolo tam bolo, bol raz jeden jogový pobyt, na ktorom som sa opýtala 15 účastníkov, či vedia, čo vlastne slovo joga znamená. Odpovedať nevedel nikto. Bola to moja chyba, keďže väčšina z nich sa s jogou stretala hlavne vďaka mne. Pochopila som, že niečo robím zle. Alebo možno nerobím, len príliš netrvám na formalitách a viac uprednostňujem prax.

 

Samotné slovo “joga”, v staroindickom jazyku sanskrt znamená spojenie. Prvá otázka, ktorá sa vynára asi bude, aké spojenie alebo spojenie čoho? Odpoveď je viacúrovňová. Začnime od začiatku. Spojenie tela, ducha a mysle. Hovorím o tom asi na každej hodine, keď vediem k tomu, aby účastníci vnímali a pozorovali telo, pozorovali dych a nakoniec pozorovali ako dýcha telo. K tomuto spojeniu dochádza vždy, keď vnímame, keď v polohe vnímame ako nám dýcha telo.

 

Spojenie sa so svojou bytosťou alebo dušou. Aj to praktizujeme na hodinách. Stišujeme myseľ a keď ju stíšime aspoň na krátku dobu, naša skutočná bytosť začne prehovárať k nám, spoznávame svoje skutočné potreby a skutočnú podstatu.

 

Spojenie sa so svojím okolím alebo prírodou. Ako chodievate na jogu možno poznáte, keď ste na hodine s ďalšími účastníkmi a zrazu sa vytvorí jednota. Je ťažké to opísať, ale kto to zažil, presne vie, o čom hovorím. Verím, že sa to dalo vnímať aj, keď sme počas karantény cvičili online.

Dokonca ešte viac. Vtedy, keď veľa vecí stíchlo a prestali sme byť zahľadení len do seba, to prepojenie sme mohli vnímať viac ako inokedy.

Počas karantény chodil taký obrázok, ktorý vysvetľoval, ako sa vírus rýchlo rozširuje. Dnes je to jedna osoba, zajtra dve, potom štyri atď. Rovnako tak sa rozširuje aj joga. Myslím tým ten pocit spojenia. Prepojenie pochopia najprv dve bytosti a potom sa k nim pridávajú ďalšie a ďalšie. A keď sa nakoniec prepojí dostatočne veľa duší, potom pochopíme, že je prepojené všetko. Pochopíme naše prepojenie so zdrojom. Až vtedy spoznáme skutočný význam slova joga. Pre niekoho je zdrojom Boh, pre niekoho Vesmír, alebo nejaká energia, príroda.. Môj Guru hovorí, že ho každý bude interpretovať inak, predovšetkým podľa toho, čo doteraz v živote prežil. Ale ten pocit je pre každého, kto to pochopil, rovnaký.

 

Možno zniem pre niekoho slniečkársky. Asi sa tomu v modernej dobe tak hovorí. Ale videli sme predsa, kam nás doviedla sebeckosť, oddelenosť, dualita. Možno práve teraz je tá vhodná príležitosť, aby sme sa pozreli, kam nás vedie jednota a prepojenie.