6 dôvodov prečo sa venovať joge

O joge bolo už veľa napísané. Známe sú jej priaznivé účinky na fyzickej, aj mentálnej úrovni. Ale ak ešte vždy premýšľate či je joga tá správna voľba pre vás, prečítajte si 6 dôvodov prečo by ste sa jej mali venovať.

 

1. Joga je pre každého

 

Joga je vhodná pre každý vek - od detí až po seniorov, pre každé pohlavie a dokonca aj pre ľudí, ktorí majú nejaké fyzické obmedzenia. Joge sa naozaj môžete začať venovať v akomkoľvek veku a nepotrebujete sa na to nijako zvlášť pripravovať Keďže existuje veľa druhov jogy, ktoré sú viac alebo menej dynamické, môžete nájsť presne tú, ktorá je vhodná pre vás. Na začiatok je dobré začať s jogou pod vedením učiteľa, a neskôr môžete aj sami doma precvičovat určité asány. Niekedy postačí praktikovať jogu len 10 minút denne a uvidíte, aké neskutočne zmeny sa udejú.

 

2. Zlepšenie zdravotného stavu

 

Praktikovanie jogy má pozitívny vplyv na všetky dôležité funkcie tela. Joga čisti vaše telo, dodáva silu, flexibilitu a spomaľuje starnutie. Cvičením jogy posilňujeme svaly, zlepšujeme pohyblivosť kĺbov, dodávame vitalitu chrbtici a napomáhame lepšiemu držaniu tela. Joga podporuje detoxikáciu, masíruje a podporuje lepšiu prácu vnútorných orgánov a žliaz. Obzvlášť pomáha ľuďom, ktorí trpia bolesťami chrbta. Podporuje cirkuláciu krvi, okysličuje celé telo, vrátane mozgu a posilňuje činnosť srdca. Joga dodáva pokožke lesk a elasticitu. Všetko toto sú dôvody prečo ľudia, ktorí praktikujú jogu zostávajú dlho mladí a zdraví.  

 

3. Rozlúčte sa so stresom

 

Hlboká koncentrácia, ktorá sa deje vo vašom tele počas cvičenia, prináša psychické upokojenie. Joga prináša vzácny oddych od každodenných aktivít. Zbaví vás napätia, vďaka čomu sa začnete lepšie cítiť vo vlastnom tele a tým si zvýšite sebavedomie, kreativitu, pocit šťastia a radosti zo života. V dnešnej dobe, keď je životný štýl byť neustále aktívny a v určitom napätí, joga prináša hlboký oddych a pokoj. Aktivuje imunitný systém, takže aj keď sa dostanete do stresovej situácie, telo na neho reaguje menej intenzívne. Vďaka joge sa ľahšie žije a pomalšie starne.

 

4. Správne dýchanie

 

Joga nás učí správne dýchať a dych má rozhodujúci vplyv na život a zdravie. Iba niekoľko minút kontrolovaného dychu hlboko upokojuje myšlienky, okysličuje telo a vracia rovnováhu do organizmu. V joge existujú rôzne techniky dýchania (pranayama) a kým sa nachádzame v určitej jogovej pozícii, zameriavame svoju pozornosť práve na dych. Praktikovanie pranayamy pomáha pri rôznych chorobách a preukázateľné sú výsledky u ľudí, ktorí trpia astmou.

 

5. Cez meditáciu nájdete vnútorné šťastie


Vďaka joge sa naučíme, že šťastie prichádza zvnútra. Znovu sa prepojíme s našou podstatou a životnými hodnotami. Meditácia nám priamo pomáha pri hľadaní riešení pre každodenné životné situácie. Meditácia čistí naše myšlienky a emócie, uvoľňuje telo, spomaľuje dych a tlkot srdca, prináša pokoj a šťastie. Existujú rôzne techniky meditácie, ktoré prinášajú dobro pre zdravie nášho tela a duše. Niekedy stačí, aby ste na 10 minút zatvorili oči a ostali sedieť v pokoji. Môžete použiť tiež použiť techniku vizualizácie, hlbokej koncentrácie alebo odriekania určitej mantry.

 

6. Vďaka joge sa naučíte žiť v prítomnom okamihu


Počas cvičenia jogy sa uvolňujú do tela hormóny adrenalín, endorfín, serotonín a dopamín. Samotné cvičenie jogy nie je oveľa viac alebo menej užitočné v porovnaní s inými druhmi cvičenia (napr. Pilates..)

To, čo jogu odlišuje od ostatných fyzických druhov cvičenia je mentálny stav počas cvičenia. Ten mentálny stav je PRÍTOMNOSŤ.

Kým sme stratení v myšlienkach a emóciách, ktoré ich nasledujú (minulosť vyvoláva pocit viny, budúcnosť nám naháňa strach), sme v pekle. Keď zastavíme tento pochod myšlienok v našej hlave, sme vedomí a prítomní a iba v prítomnosti môžeme byť šťastní.

Veľmi dôležitá časť jogy, ktorá nás otočí k sebe samým a vedie ku šťastiu je – meditácia, ktorá celá znamená PRÍTOMNOSŤ.