Dýchajte

Život sa začal prvým nádychom, skončí posledným výdychom a to, ako s ním naložíme, je len na nás.

Ak ste si už hľadali podrobnejšie informácie o tom, čo tá joga vlastne je a ako to bolo s ňou pôvodne myslené, určite viete, že joga nie je iba fyzické cvičenie, ale je to súbor, fyzických, dychových a meditačných praktík a zároveň zahŕňa aj určitú životnú filozofiu. Napriek tomu, jogové štúdiá, v ktorých sa praktizujú iba ásany, sú dnes preplnené. Práca s dychom je vo väčšine prípadov iba o tom, kedy sa správne nadýchnuť a kedy vydýchnuť. Alebo, či je správne dýchať do brucha alebo do hrudníka. Keď niekto spomenie meditáciu a robí meditačné kurzy alebo prednášky, vytvorí sa určitá skupina, ale je to neporovnateľné s tým, čo bežne vnímame ako jogu.

Zo vlastnej skúsenosti viem, že akonáhle poviete pránayáma alebo práca s dychom, sotva príde zopár ľudí. Je to preveliká škoda. Denná prax aj tých najjednoduchších techník 10 minút denne robí zázraky.

Všetko čo robím, milujem. Páči sa mi aj práca s telom. Milujem hrať na gongoch pre skupinu, veľmi si užívam individuálnu prácu s klientom, či je to už joga alebo zvukoterapia. Do toho čo robím v danej chvíli, sa snažím vložiť maximálnu lásku a dôveru. Ale keby som pre seba predsa musela zvoliť len jednu vec, ktorou by som sa uzdravovala, tak by to bol dych. Dych, preto, že s ním môžem pracovať sama, mám ho stále so sebou a veľakrát som sa presvedčila o jeho sile.

Keď chodievate na jogu určite Vám učiteľ pri úvodnej meditácii povie, aby ste sledovali telo, emócie, myseľ a dych. Máte pocit, že v tom býva veľký rozdiel? Väčšinou, keď nás v tele niečo bolí, nedokážeme byť pokojní a sústredení a keď sme rozladení, ani nedýchame pokojne. Ak prežívame strach, dýchame zrýchlene. A takto by sme mohli nájsť nekonečne veľa príkladov, ako telo a vnútro ovplyvňujú náš dych. Všetkým je to jasné. Ale málokto si uvedomuje, že je to aj naopak. A že už miernou zmenou dychu môžeme ovplyvniť to, čo sa deje v našom vnútri alebo v našom fyzickom tele.

Dych je jediná funkcia, ktorú vieme okamžite ovplyvniť. Nemôžeme len tak zmeniť rytmus srdca, ani rozkázať našej tráviacej sústave, aby prestala tráviť. A práve preto si jogíni zvolili dych ako nástroj sebapoznávania.

Čo to vlastne je Pránayáma? Prána v sanskrte (sanskrt je staroveký jazyk) znamená životná energia a yáma znamená kontrola. Najjednoduchší preklad je, že je to kontrola životnej energie v našom tele. Najčastejšie techniky vychádzajú z dychu, ale okrem toho pracujeme aj so zvukom (mantry) a svetlom.

Sú učitelia jogy, ktorí zastávajú názor, že Pránayáma zahŕňa až pokročilé dychové techniky. Pre mňa osobne je pránayáma moment, keď si začnem byť vedomá toho, že dýcham. Je to tá chvíľka spojenia so sebou, keď si uvedomím, že naozaj žijem.

Každodenným pozorovaním dychu si uvedomujem, ako je dych silne spojený s emóciami, so stavom mysle a s pocitmi v tele. Vedomým dýchaním viem zmierniť alebo odstrániť jemné bolesti v tele, napr. bolesti chrbta, viem upokojiť myseľ a tým ovplyvniť aj to, ako sa cítim.

Tak ako väčšinu aj mňa karanténa silno ovplyvnila. Veľakrát som vnímala začínajúce stavy úzkosti. Snažila som sa tomu predísť zmenou myšlienok, ale keď to odišlo až príliš ďaleko, vnútorný hlas mi šepkal: ale veď ty nič nemusíš robiť, stačí keď si sadneš a budeš dýchať. A hneď bolo lepšie.